Prostatakreft: Når vil vitenskapen utrydde den helt

Grunnleggende om prostatakreft

Hva er egentlig prostatakreft? Prostatakjertelen er en av mannens reproduktive organer. Det finnes dypt inne i det mannlige bekkenet, men kvinner har ikke en prostatakjertel. Hensikten med denne kjertelen hos yngre menn er at den spiller en rolle i seksuell funksjon og reproduksjon. Men når en mann kommer inn i sine senere leveår, 50-60-70 år eller mer, blir det virkelig et problemorgan. Forårsaker problemer på samme måte som mandlene dine kan. Teknisk sett en del av deg, men ikke lenger nødvendig. Som mandler, hvis du er heldig, vil de ikke forårsake noen problemer. Men i noen tilfeller som når en mann eldes, kan det oppstå mange dårlige ting med prostatakjertelen. Et vanlig problem med denne kjertelen er at når du blir eldre, kan den vokse seg mye større og forårsake blokkeringsproblemer, kalt Urinary Obstructive Symptoms.

For Å Få Tillit

Urinkomplikasjoner

Dette medfører problemer med strømmen eller strømmen av urin, dribling, å måtte våkne flere ganger om natten. Dette er de typiske symptomene en mann med forstørret prostata kan ha. Det tar ofte denne mannen lengre tid å urinere enn en ung sunn mann da den forstørrede prostatakjertelen blokkerer eller hindrer uringjennomgangen. Et annet mer alvorlig problem som kan skje med prostata er at det kan bli kreft. Prostatakjertelen kan utvikle kreftceller som kan vokse og vokse, og potensielt spre seg til andre organer i kroppen. Når prostata vokser, kan den huse mange prostatakreftceller. Vanligvis med de langsomt voksende cellene holder de seg i prostata, og mange ganger gir de aldri noe problem i det hele tatt. Det er den vanligste typen prostatakreft. Det kalles indolent langsomt voksende prostatakreft. Det ville ikke være en så alvorlig situasjon for menn hvis dette var den eneste typen prostatakreft, da menn ikke opplever noen symptomer med denne typen kreft. Hvis en mann ikke er så heldig, kan han få andre typer prostatakreft som sprer seg til lymfeknuter og til bein og forårsaker svært smertefulle symptomer også i andre områder av kroppen. Med denne typen kreft er det veldig viktig å prøve å identifisere den tidlig slik at behandlingen kan begynne med en gang før den utvikler seg.

Diagnostiser tidlig

Tidlige diagnoser kan redde liv, så det er viktig for menn i en viss alder å gå inn for sin årlige kontroll for å unngå en potensielt alvorlig og noen ganger dødelig situasjon. Det er den beste måten å sikre helsen din. Det er to viktige elementer for å oppdage prostatakreft, den ene er Digital rektalundersøkelse, noe som betyr at en lege vil plassere fingeren inne i anus og inn i endetarmen for å føle etter prostata. De føler for knuter eller klumper som indikerer at noe er galt. Dette er hovedårsaken til at menn unngår kontrollene, ettersom mange menn synes dette er invasivt og pinlig. Men det er veldig viktig for helsen din og kan være en livredder. Denne metoden er ikke alltid garantert for å oppdage kreft, da klumpene kanskje ikke er på samme side av endetarmen. Som et reservetiltak for å finne denne typen kreft er en blodprøve kalt Prostata-spesifikt antigen eller PSA. Det er ofte foreslått av en lege når vi leter etter tidlige tegn på prostatakreft. Med tidlige diagnoser og tidlig behandling kan det lykkes med å redde livet til en mann. Til syvende og sist er valget mellom å ha denne screeningen opp til mannen. Ingen kan tvinge ham denne testen. Så det er i hans beste interesse å ta vare på helsen og gjøre det som er riktig for kroppen hans.

Hva du trenger å vite

Det du kanskje ikke vet om prostatakreft er at det er den vanligste kreft hos menn i dette landet, faktisk i den utviklede verden. Det er hvor som helst mellom 200 – 300 tusen nye tilfeller blir diagnostisert bare i dette landet, hvert år. Et sted mellom 30-50 tusen menn dør hvert år av prostatakreft. Mye av denne døden kunne vært forhindret med regelmessige kontroller og tidlig diagnose. En typisk ting for menn å gjøre i disse dager i november (eller noen ganger september) er å vokse ut skjegget for å øke bevisstheten om prostatakreft, og jeg personlig synes det er en fin måte å starte en viktig samtale om menns helse. Jeg tror vi burde snakke mer om dette alvorlige problemet, destigmatisere det, slik at flere menn bare vil se det som en normal del av helsen, og vi kan redde flere liv.